Michael Burry en John Paulson wonnen de jackpot toen ze de huizencrash voorspelden. Nu zetten ze in op goud.

  • Gepubliceerd

Mijn visie: Burry en Paulson zijn niet de eerste de beste. Ze zijn wereldberoemd geworden door hun correcte analytische inzichten. Zelf ben ik ook een grote voorstander van goud en andere edelmetalen als verzekering tegenover verdere geldontwaarding. – Eddy Verbinnen

Verhaal door tmohamed@insider.com (Theron Mohamed)

  • Michael Burry, bekend van “The Big Short”, onthulde deze week een weddenschap van $ 8 miljoen op goud.
  • De gerenommeerde belegger kocht zich in bij een trust die fysiek goud bezit.
  • John Paulson, die ook de huizencrash van het midden van de jaren 2000 noemde, blijft groot inzetten op goud.

Het blijkt dat Michael Burry niet alleen een metalhead is als het op muziek aankomt.

De belegger van “The Big Short” kocht vorig kwartaal ongeveer 441.000 eenheden van de Sprott Physical Gold Trust. De trust houdt vrijwel al zijn activa in fysiek goud.

Burry’s Scion Asset Management onthulde deze week zijn belangen in het eerste kwartaal in een regelgevende aanvraag. De goudweddenschap was eind maart $ 7,6 miljoen waard, waarmee het de op vier na grootste positie van Scion was met een weging van 7,4% in de Amerikaanse aandelenportefeuille van $ 103 miljoen van het bedrijf.

Als de weddenschap intact blijft, werd deze vanaf vrijdag gewaardeerd op $ 8,1 miljoen, volgens de edelmetaalcalculator van Sprott.

Goud kopen is een verrassende zet van Burry, een waardebelegger die bekend staat om het opsnuiven van spotgoedkope aandelen – inclusief GameStop jaren voordat het een thema-aandeel werd.

Hij heeft ook gewed tegen hoogvliegers zoals Elon Musk’s Tesla, Cathie Wood’s Ark Innovation ETF en een microchip ETF die Nvidia als zijn topholding telt.

Burry werd beroemd door  het voorspellen van en profiteren van de ineenstorting van de huizenzeepbel in het midden van de jaren 2000. De saga werd opgetekend in het boek en de film ‘The Big Short’.

John Paulson maakte naam met een soortgelijke weddenschap, vereeuwigd in een boek met de titel ‘The Greatest Trade Ever’. Net als Burry lijkt de topman van Paulson & Co. optimistisch te zijn over goud en andere edelmetalen.

foto1

John Paulson Spencer Platt/Getty© Spencer Platt/Getty

Het bedrijf van Paulson telde AngloGold Ashanti, Agnico Eagle Mines, Equinox Gold, Iamgold, International Tower Hill Mines, Novagold, Perpetua Resources, Seabridge Gold en Trilogy Metals eind maart onder zijn 18 holdings,  zo bleek deze week uit een SEC-aanvraag.

In 2021 voorspelde de ervaren belegger dat de  hardnekkige inflatie de Federal Reserve zou dwingen de rente te verhogen, wat beleggers ertoe zou aanzetten hun geld en andere activa voor goud te dumpen. Hij voerde aan dat de dubbele klap van de stijgende vraag en het beperkte aanbod de prijs van het gele metaal zou doen stijgen.

Paulsons oproep bleek een vooruitziende blik. De Fed heeft haar referentierente verhoogd van bijna nul naar meer dan 5% in een poging de inflatie terug te dringen, en de goudprijs is gestegen van ongeveer $ 1.800 per troy ounce toen Paulson het in 2021 aanprees tot recordniveaus van meer dan $ 2.400 in de afgelopen weken.

Burry voorspelde ook correct inflatie en stijgende rentes, en lijkt de mening van Paulson te delen dat goud hiervan profiteert.

Het is echter de moeite waard erop te wijzen dat portefeuille-updates slechts een momentopname zijn van de posities van een belegger op één dag en mogelijk zijn veranderd tegen de tijd dat ze openbaar worden gemaakt.

Ze sluiten ook aandelen uit die short worden verkocht, particuliere investeringen, buitenlandse holdings en niet-aandelenactiva zoals obligaties en onroerend goed.

Toch is Burry’s relatief grote en niet karakteristieke goudaankoop zeker opmerkelijk – vooral wanneer een van de weinige andere winnaars van de huizencrash ook groot inzet op edelmetaal.

Facebook
Twitter
Email
Print