Cash rush in Europa, aandelen rush in de VS en goud rush in China

  • Gepubliceerd

Van Laurent Maurel 

Nieuwe week, nieuwe hoogtepunten voor de Amerikaanse markten!

De Nasdaq vestigt nieuwe maandelijkse slotrecords:

nas100

Sinds het dieptepunt van 2020 mikt het bullish ABCD-extensiepatroon nu op een doelstelling boven de drempel van 20.000 punten, een niveau dat bearish beleggers zeer moeilijk zullen kunnen verdedigen.

De spectaculaire opkomst van technologieaandelen verspreidt een merkbaar welvaartseffect in de Verenigde Staten.

Ook al hangt deze marktrally af van een paar aandelen, het belang van passieve fondsen en de blootstelling van huishoudens aan ETF’s die de marktprestaties volgen, dragen bij aan de verspreiding van dit welvaartseffect.

De aandelenkoers van NVDIA concentreert zich het grootste deel van de stijging. De cijfers zijn indrukwekkend.

Sinds 19 april 2024 is NVDA met $1,9 biljoen gestegen. Het aandeel heeft de afgelopen maand elke 24 uur ongeveer $150 miljard toegevoegd!

We zijn getuige van de grootste gamma-short-squeeze in de geschiedenis, resulterend in een enorm welvaartseffect voor veel Amerikanen die via passieve beleggingen aan deze stijgende markt zijn blootgesteld!

In Europa, waar huishoudens een beperkte blootstelling aan marktprestaties hebben, is het moeilijk om dit fenomeen volledig te begrijpen.

Eén op de drie Amerikaanse huishoudens profiteert van de duizelingwekkende stijging van de aandelenmarkten, aangedreven door NVIDIA!

In Europa is de situatie compleet anders. Slechts één op de tien huishoudens in Frankrijk of Groot-Brittannië belegt in aandelen:

exhibit 20

De Duitsers en de Fransen geven er de voorkeur aan hun spaargeld op bankrekeningen te bewaren, ook al verdienen ze minder dan de inflatie:

savingsrate in germany graph
germany total retail deposits 1

De toename van de bankdeposito’s valt samen met een opeenstapeling van negatief economisch nieuws.

Recente cijfers over fabrieksorders bevestigen dat het land nog steeds verwikkeld is in afnemende activiteit. De Duitse fabrieksorders vertoonden voor april een maandelijkse variatie van -0,2%, terwijl een herstel naar +0,6% werd verwacht. Dit teleurstellende cijfer volgt op een daling van -0,4% in maart.

De neergang van de Duitse economie moedigt spaarders verder aan om hun kasreserves op te bouwen.

Aandelenkoorts in de VS, cashkoorts in Europa en goudkoorts in China!

Drie regio’s in de wereld, drie verschillende beleggingsstrategieën…

Zoals in eerdere bulletins werd gemeld , wijkt China geleidelijk af van de dollar en geeft het de voorkeur aan goud in zijn reserves, een strategie die steeds meer door andere BRICS-landen wordt overgenomen.

India heeft zojuist, voor het eerst sinds 1991, de repatriëring van zijn goudreserves in Groot-Brittannië aangekondigd.

De centrale bank van India heeft ongeveer 100 ton vanuit Groot-Brittannië teruggestuurd naar haar kluizen in India. Deze stap maakt deel uit van een bredere strategie om een ​​deel van de goudreserves van het land te repatriëren, met de bedoeling om de komende maanden meer edelmetaal over te dragen.

Een dergelijk initiatief maakt deel uit van een mondiale context waarin verschillende landen proberen hun directe controle over hun goudreserves te vergroten, als weerspiegeling van een wereldwijde trend naar een herwaardering van fysieke activa in het licht van economische en geopolitieke onzekerheden. Het verplaatsen van deze reserves vertegenwoordigt ook een voorzorgsmaatregel tegen mogelijke beperkingen of risico’s die gepaard gaan met het aanhouden van goud in het buitenland. Deze repatriëringsstrategie weerspiegelt de wens van India om zijn financiële soevereiniteit te versterken en zijn nationale bezittingen beter veilig te stellen.

De BRICS geven nu de voorkeur aan goud als basis voor hun deviezenreserves, en de trend naar het verkopen van dollarreserves in deze landen zou kunnen versnellen.

De verkoop van in dollars luidende activa wordt gecompenseerd door toenemende aankopen door de bondgenoten van Washington.

In maart voegde Japan $199 miljard toe aan zijn deviezenreserves, terwijl Groot-Brittannië zijn reserves met $268 miljard verhoogde. De Britten bezitten nu 728,1 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties, waardoor ze de derde grootste soevereine houder van Amerikaanse staatsobligaties ter wereld zijn, en binnenkort de tweede, vóór China.

De traditionele bondgenoten van Amerika compenseren momenteel de Chinese verkopen, maar hoe lang zal dit duren? 

Deze verschuiving naar goud is duidelijk zichtbaar op de maandgrafiek die is gepubliceerd in de investeringsbrief die is gepubliceerd voor klanten van GoldBroker :

global international reserves graph 1

De DXY-index, die de prestaties van de dollar meet, heeft zojuist een opwaartse trend doorbroken die aan het begin van het jaar begon:

usd index

De zwakte van de Amerikaanse dollar biedt uiteraard aanzienlijke steun voor de goudprijs , in deze historisch moeilijke periode voor het gele metaal. Juni is traditioneel een van de minst gunstige maanden voor edelmetalen, maar goud zou kunnen profiteren van een zwakke dollar om de scherpe correctie te voorkomen die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

U kan dit artikel hier terugvinden:

https://goldbroker.com/news/cash-rush-europe-stock-rush-usa-gold-rush-china-3361

Facebook
Twitter
Email
Print