Wijze Raad van Ray Dalio

  • Gepubliceerd

Ray Dalio is de oprichter van Bridgewater, het grootste Hedge Fonds ter wereld en auteur van verschillende boeken, waaronder “The Changing World Order”.

Hetgeen Dalio aanraadt als investering voor de huidige onzekere toekomst, zou je als een publiciteit voor Trend Trading Compass kunnen beschouwen.

“Je moet de realiteit onder ogen durven zien. Ik ging 500 jaar terug in de geschiedenis om te zien wat er telkens gebeurde onder bepaalde omstandigheden. Ik zag dat er altijd cycli waren geweest die zich steeds maar weer herhaalden. Het enige dat veranderde waren de kleding van de mensen en de technologie. Ik ben geen historicus die alleen graag geschiedenis verhalen leest. Ik ben een praktische mens die wordt afgerekend aan hetgeen hij heeft verdiend.

Ik zie nu dat de twee extremen heel gepolariseerd zijn in Amerika, zoals nooit tevoren. En diegene die in het midden lopen, die hebben geen vertegenwoordigers. Ik vrees voor een burgeroorlog.

Hetgeen nu gebeurd in Oekraïne en Rusland is een deel van het grotere geschiedenis verhaal. Voorlopig wordt deze oorlog op een traditionele manier uitgevochten, maar dat kan veranderen. In een oorlog gebeuren altijd dingen die niemand verwachtte. Zolang Rusland aan de winnende hand is, denk ik niet dat dit zal gebeuren. Maar als dit zou veranderen dan vrees ik voor een escalatie. We zitten op een punt dat beide, het Westen en Rusland zich niet kunnen permitteren om deze oorlog te verliezen. Laten we hopen op een vredesverdrag waarbij niemand zich als winnaar of verliezer kan uitroepen.

De Amerikanen hebben er een financiële oorlog van gemaakt, waardoor de rest van de wereld bevreesd is geworden om in Amerikaanse producten, zoals staatsobligaties te investeren. Want als ze in ruzie komen met Amerika, dan krijgen ze sancties en verliezen ze hun bezittingen. Door dit alles zijn er grote inefficiënties in de economieën getreden die zeer kostelijk zijn. We zien nu dat vele landen verplicht worden om een kant te kiezen. Het valt af te wachten hoe dit zal uitwerken, maar we zien dat vele landen de kant van Rusland kiezen. Ik spreek met vele leiders, presidenten en hun vertegenwoordigers en ik hoor dit steeds weer.

China is een heel ander verhaal en eveneens zeer zorgwekkend. Ik zie de US en China als twee reuzen die nu aan het vechten zijn op een klif en eraf zouden kunnen vallen.

Wat ons tot hier heeft gebracht is de injectie van een hoop schuld en geld. Door Covid werd een hoop geld in het systeem gebracht, het is gek dat mensen nu verbaasd zijn dat ze een inflatie probleem hebben. Om inflatie terug te dringen is het nodig om de koopdracht van de mensen terug te dringen. Het kan niet anders worden opgelost en dit zal pijnlijk worden voor de mensen. Het zal betekenen dat markten en economieën omlaag zullen gaan. Dat is de reden waarom we in een periode van stagflatie zitten. Geen groei, maar wel inflatie.

Ik raadt aan om een gebalanceerde portfolio te hebben met een overwicht aan zaken waarmee je jezelf beschermd tegen inflatie. In de onmiddellijke toekomst, een jaar of zoiets, zie ik een probleem omdat cash schaars zal worden en een probleem zal worden. Dit door het inkrimpen van de geldhoeveelheid door de centrale banken. Markten zullen sterk dalen en dan zal de Federal Reserve en andere centrale banken een hoop geld bijdrukken en veel opkopen om de boel te redden en dat zal een probleem worden.

Het zal nodig zijn om over een gebalanceerde portfolio te beschikken in vele verschillende zaken. Ik denk ook dat internationale diversificatie belangrijk zal worden. Je moet nu trachten om in zaken te investeren die weinig of geen correlatie met elkaar hebben. Want het ene zal enorm stijgen door omstandigheden terwijl het andere hard zal dalen. Als je zaken in je portfolio bezit die weinig of geen correlatie hebben, dan kan je je risico enorm verminderen zonder dat je zal moeten toegeven aan gegenereerde winsten. Als je in een vijftiental zaken investeert, dan verlaag je je risico met meer dan 80%. Het is belangrijker te weten hoe je zo’n diversificatie moet doen tegenover te weten welke de beste eieren zullen zijn die je uit de nest wil pikken.

Het probleem van de wereld is dat iedereen omhoog wil, men wil omhoog in de aandelen markten en ze willen omhoog in de Real Estate market, ze willen omhoog in deze economie. Maar tot nu toe heeft geen enkele markt klasse geen verlies te verwerken gekregen van 75 à 80 %. Terwijl porfolio’s met een goede diversificatie slechts maximaal 25% verloren. Diversificatie zal dus zeer belangrijk worden.

In de toekomst zal China belangrijker worden dan Amerika, gewoon omdat er 4 X meer mensen wonen en het GDP nog enorm kan groeien. Het zal ze meer geld geven om te investeren in alles. In goederen, grondstoffen en ook wapens. Waar we binnen twintig jaar zullen staan, zal afhangen of we met hen een oorlog zullen hebben of zullen we met hen in competitie kunnen blijven? Het belangrijkste is dat we niet in oorlog met elkaar gaan. Of zij rijker dan wij zullen zijn is minder belangrijk. Het zijn niet altijd de meest productieve landen waar de mensen het beste en meest gelukkige leven leiden.

China heeft een hoop problemen, net als wij een hoop problemen hebben. Het meest belangrijke is om een goed inkomen te hebben en een goede gezonde financiële huishouding. … “

Facebook
Twitter
Email
Print