Opnieuw bank problemen? Waarom hebben 11 banken 30miljard gestort om First Republic Bank te redden?

  • Gepubliceerd
blog post 2

Waarom was deze vrijgevigheid nodig? Het lijkt er veel van weg te hebben dat ze geprobeerd hebben om hun eigen blootstelling aan derivaten ter waarde van 247 biljoen dollar te reden.

Op 16 maart 2023 werden 11 grootbanken heldhaftige brandweerlieden en haastten ze zich om een ​​inferno bij een concurrerende bank te blussen voordat het zich verder verspreidde. Waarom kwamen alleen deze groep van 11 banken te hulp?

In totaal legden ze $ 30 miljard in en die fondsen werden op een bizarre wijze als onverzekerde deposito’s in de First Republic Bank geplaatst,  die ondertussen in volledige ontrafelingsmodus was vanwege grote obligatieverliezen en te veel onverzekerde deposito’s. 

Vier banken droegen twee derde van de totale deposito’s bij, waarbij JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo elk $ 5 miljard bijeenbrachten. Morgan Stanley en Goldman Sachs legden elk $ 2,5 miljard neer, BNY Mellon, State Street, PNC Bank, Truist en US Bank hebben elk $ 1 miljard gestort,  samen goed voor het andere derde deel van de $ 30 miljard.

Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation waren er op 31 december 2022 4.706 federaal verzekerde commerciële banken en spaarverenigingen in de VS.

Bankieren in de VS wordt niet bepaald beschouwd als een altruïstische bedrijfstak. In feite lijkt het vaak op een bloedsport. Dus waarom deze griezelige blijk van vrijgevigheid jegens een concurrent en waarom waren alleen deze 11 banken erbij betrokken?

Onderaan zie je de meest recente tabel van het Office of the Comptroller of the Currency  met de 25 bankholdings die de grootste blootstelling aan derivaten hebben. Inderdaad, elk van die 11 banken staat op de lijst. (Zie pagina 19 via deze link .) De gegevens zijn per 31 december 2022.

Even opmerkelijk is dat de vier banken die de gigantische bedragen van elk $ 5 miljard hebben overgemaakt, 58 procent van het totale nominale bedrag van $ 247 biljoen (nominaal bedrag) aan derivaten in handen hebben dat door alle 25 banken wordt gecontroleerd.

En alsof dat nog niet genoeg was om iemands bloeddruk te verhogen, voor veel van deze banken is het dollarbedrag aan derivaten exponentieel hoger dan de totale activa van de bankholding. SMBC Americas Holdings, Inc. heeft bijvoorbeeld $ 34,6 miljard aan activa en $ 10,3 biljoen aan derivaten. (Je kunt dit niet verzinnen.)

Het viel ons ook op dat de kredietwaardigheid van drie van de 25 banken op deze lijst werd beïnvloed door de actie van Moody’s op 21 april, toen het op die datum de kredietwaardigheid van 11 banken verlaagde en vijf andere banken op ‘negative watch’ zette. (Zie onderstaande grafiek.)

Laten we dus wat verder terugkijken op wat er gaande was op het gebied van kredietbeoordelingen gedurende de twee dagen net voorafgaand aan dat blijk van welwillendheid van $ 30 miljard jegens First Republic Bank.

Op maandag 13 maart verlaagde Moody’s de vooruitzichten voor het hele Amerikaanse banksysteem van stabiel naar negatief. Op diezelfde datum verloor een bank die banden heeft met crypto-klanten, Metropolitan Commercial Bank, 44 procent van zijn marktwaarde en verloor een regionale bank in Californië, Western Alliance Bancorp, 47 procent van zijn marktwaarde. 

Op woensdagochtend 15 maart waren de Dow-futures net na 8.00 uur in New York met meer dan 600 punten gedaald; de handel in grote banken in Europa was tijdelijk stopgezet na sterke uitverkoop; en Credit Suisse, met diepe verbindingen met de megabanken op Wall Street, was gezakt tot minder dan 2 dollar.

Ook op 15 maart had de Wall Street Journal deze kop: “JPMorgan, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo hebben de afgelopen week ongeveer $ 91 miljard aan marktwaarde verloren”, wat aangeeft dat de besmetting zich had verspreid naar de grootste banken.

Om het kort te zeggen: de acties van die grote derivatenbanken op 16 maart hadden misschien veel meer te maken met besmetting te voorkomen voor de grote derivaten tegenpartijbanken dan met een warm gevoel jegens First Republic Bank.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is blog-post-2.jpg

Ik vond deze info op  www.wallstreetonparade.com van Pam en Russ Martens.

Facebook
Twitter
Email
Print